Oyun için hangi SSD tercih edilmeli?

Daha yüksek oyun deneyimi için SSD sürücüye geçmeyi düşünüyorsunuz ama hangi SSD sürücünün sizin için en iyisi olacağına karar veremediniz mi?

Hangi sistemlere SSD takılabilir?

HDD sürücüler ile aynı boyut ve yapıda tasarlandıkları için; SSD sürücüler, mevcut tüm masaüstü ve notebook sistemlerde kullanılabilirler. Sistem ya da anakart kullanım kılavuzları ve web sitelerinde yer alan bilgilendirmeler ile uyumlu SSD sürücüler belirlenebilir. Ayrıca SSD üreticilerinin sunduğu uyumluluk kontrol uygulamaları ya da arama motorları aracılığı ile de uyumlu sürücüler kolayca bulunabilir.

Masaüstü ve Notebook Bilgisayarlar

HDD sürücü ya da düşük kapasiteli SSD sürücüye sahip sistemlerde daha yüksek hız ya da yüksek performans için yeni bir SSD sürücü takılması doğru olacaktır. Özellikle HDD sürücüden SSD sürücüye geçilmesi durumunda elde edilen performans, sistem açılışı, oyun yükleme ve oyun oynarken belirgin şekilde görülebilecektir.

Konsollarda SSD Kullanımı

Güncel oyun konsollarında da mevcut HDD sürücü SSD sürücü ile değiştirilebilir. Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi; SSD sürücü kullanıldığında, sistem daha hızlı açılmakta ve oyunlar daha çabuk yüklenmektedir.

Sürücü kapasitesi ne olmalıdır?

Sürücü kapasitesi, bilgisayarınızı ya da SSD sürücünüzü kullanım amacınıza bağlıdır. Örneğin sadece oyun amaçlı kullanıyorsanız ve tüm dosyalarınızı SSD sürücüde tutacaksanız 1TB ve üzeri yüksek kapasiteli bir SSD sürücüye ihtiyacınız olacaktır. Ancak birkaç oyun ve ofis işleri için kullandığınız bilgisayarınız için 250GB kapasiteli bir SSD sürücü de yeterli olacaktır. Uygulamalar ve bir kaç oyun SSD sürücüye kurulduktan sonra fotoğraf, video, müzik gibi dosyalara HDD sürücüde depolanabilir.

Hangi boyut ya da biçim faktörü tercih edilmeli?

Katı hal sürücüler; farklı biçim faktörü ve performans seçenekleri sayesinde yüksek performanslı iş istasyonlarından, son derece ince ve küçük ultrabook bilgisayarlara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptirler. SSD yükseltimi yaparken geleceği de düşünerek; ihtiyaçlarınız doğrultusunda sisteminiz ya da anakartınız ile uyumlu en yüksek performans ya da en yüksek kapasiteyi sunan sürücüler tercih edilmelidir. Bu sayede kısa süre içerisinde performans ya da kapasite yetersizliği nedeniyle yeniden SSD satın almanız gerekmeyecektir.

Ne kadar bütçe ayırmalı?

Bütçe, SSD seçimini etkileyen en önemli değerdir denilebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi uzun süre kullanmayı düşündüğünüz sisteminiz için bütçenizin izin verdiği en yüksek kapasiteli ve en hızlı SSD sürücüyü almanız en doğrusudur. Tıpkı bellek ürünlerinde olduğu gibi daha yüksek kapasite ya da daha yüksek hız sisteminiz için daima iyidir. Çok sayıda üretici tarafından sunulan çok çeşitli SSD sürücü; kullanıcıların ihtiyaçları için en doğru SSD sürücüyü bulmalarında kolaylık sağlamaktadır.

Son söz

Boyutları ortalama olarak 50GB olan günümüz oyunları göz önüne alındığında oyun sistemleri için en uygun SSD kapasitesinin 1TB olduğunu söylemek mümkündür. Bütçenizin izin verdiği ölçüde 1TB ve üzeri bir SSD sürücü ile uzun süre keyifle oyun oynayabilirsiniz. Özellikle eğer HDD sürücüden SSD sürücüye geçiş yapıyorsanız, sisteminizin hız ve performans artışını hemen fark edeceksiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.