SSD Sürücüler ve Farklı Biçim Faktörleri

Sabit disk sürücü – HDD yerine, katı hal sürücü – SSD kullanmayı planlıyorsanız, hangi sürücüyü seçmeniz gerektiği kafanızı karıştırabilir. İhtiyacınız olan kapasite ve performansa karar verdiyseniz; sonraki adımınız sisteminizin desteklediği biçim faktörlerinden sizin için uygun olanını seçmek olacaktır.

Katı hal sürücüler üç biçim faktörü ile tanımlanırlar; sürücü boyutu, bağlantı arayüzü türü ve fiziksel olarak sistem içerisinde işgal edeceği alan.

2,5-inç SSD

2,5 inç, SSD sürücüler için standart biçim faktörüdür denilebilir. Pek çok diz üstü ve masa üstü sistemde bulunan yuvalar ile uyumludur. Kullanıcıların çoğu, sabit disk sürücülerini çıkarıp katı hal sürücü kullanmayı tercih ettiklerinden, bu işlemi kolay hale getirebilmek için 2,5 inç biçim faktörü, HDD ve SSD sürücüler için bir standart haline gelmiş durumdadır. 2,5 inç SSD sürücüler; HDD-SSD değişimi sırasında yeni bir parça almaya gerek olmadan, yüksek performanslı SSD sürücüye yükseltim işleminin olabildiğince hızlı ve kolay şekilde tamamlanmasını sağlamak üzere tasarlanmışlardır.

mSATA SSD

mSATA, 2,5 inç sürücüye göre daha küçük biçim faktörüdür. 2,5 inç sürücünün sekizde biri kadardır. Anakart üzerinde yer alan mSATA yuvasına takılarak kullanılır. mSATA SSD sürücüler, küçük boyutlu ya da ince cihazlarda sistem sürücüsü olarak ya da masaüstü sistemlerde ikinci sürücü olarak kullanılabilmektedir.

M.2 SSD

Günümüz sistemlerinde kullanılan en küçük SSD biçim faktörü M.2, bir sakız paketi boyutlarındadır diyebiliriz. M.2 SSD sürücüler özellikle sınırlı alana sahip ultrabook ya da tablet gibi sistemlerde anakart üzerinde yer alan M.2 yuvalarına takılarak kullanılır. mSATA sürücülerden farklı olarak SATA arayüzünün yanı sıra PCIe arayüzü desteğine de sahip olduğundan daha yüksek performanslı çözümler sunabilmektedir.

SSD Biçim Faktörleri

2.5 inç SSD mSATA SSD M.2 SSD
Takıldığı Yer
SATA bağlantı kablosu ile sürücü yuvası Anakart üzerindeki mSATA yuvası Anakart üzerindeki M.2 yuvası
Kullanım Yeri
Dizüstü, masaüstü ve sunucu sistemleri İnce diz üstü bilgisayarlar, Intel® NUC sistemler, mini ITX anakartlar,
mSATA yuvası bulunan masaüstü sistem anakartları
Masaüstü PC, Tablet ve ultrabook bilgisayarlar
Kullanım Alanı Sistem sürücüsü ya da ikinci depolama Sistem sürücüsü, ön bellek sürücüsü ya da ikinci depolama Sistem sürücüsü

Sisteminiz ile uyumlu SSD disk sürücüleri öğrenmek için sitemizde yer alan arama motorunu kullanabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.