Xbox ile Harici Depolama Kullanımı

Microsoft Xbox Series S ve Series X oyun konsolları, yüksek işlem gücü ve harika grafikleri sayesinde oyunculara benzersiz oyun deneyimi sunmaktadır. Series S 512GB ve 1TB kapasiteler ile kullanıcılara sunulurken Series X 1TB kapasite ile kullanıma sunulmuştur. 1TB oldukça büyük bir kapasite gibi görünse de 820GB kullanılabilir alan her biri 100GB’ın üstünde olan günümüz AAA oyunlarından sadece bir kaç tanesini kurmaya yetmektedir. 512GB kapasiteli ve 364GB kullanılabilir alana sahip Series S modeli bu konuda daha da ümitsiz durumdadır. Dolayısı ile çok sayıda oyunu konsollarına kurup oynamak isteyen kullanıcılar daha fazla depolama alanına ihtiyaç duymaktadır.

Xbox Series S ve Series X modelleri depolama artırımı için farklı çözümler sunmaktadır. PlayStation 5’de bulunan ikinci SSD yuvası çözümünden farklı olarak Xbox modellerinde dahili çözümler yerine Xbox Depolama genişletme yuvasında Genişletme Kartı ve USB üzerinden HDD ya da SSD sürücüler bağlanarak depolama alanı arttırılabilir.

Genişleme kartları başlangıçta sadece Seagate tarafından sunulurken, Haziran 2023’de Western Digital tarafından da Genişleme Kartı çözümleri sunulmaya başlandı. Ancak hem sınırlı kullanım alanı hem de yüksek maliyetleri nedeni ile kullanıcılar Genişleme Kartları yerine harici sürücü çözümlerini tercih etmektedir.

Xbox için Harici Depolama Seçimi

Xbox oyun ve uygulamaları ile kullanılacak harici depolama birimlerinin şu özelliklere sahip olması gerektiğini belirtilmektedir :

  • 128 GB veya daha üstü kapasite
  • USB 3.0 – USB 3.1 ve üzeri bağlantı protokolü

Bu gereksinimleri karşılamayan cihazlar, Xbox tarafından medya depolama alanı olarak değerlendirir.

Oyunlar ve uygulamalar için varsayılan yükleme konumu olarak belirli bir sürücü seçilebilir. Xbox’ın belirlemesine izin ver seçeneği kullanılırsa sistem, dahili depolama veya Depolama Genişletme Kartı gibi daha hızlı sürücülerde depolama alanı gerektiren yüklemelere öncelik tanır, ancak indirme için yeterli alana sahip tek sürücü mevcut ise içeriği yine de daha yavaş bir sürücüye yükleyebilir.

Uyumlu harici depolama biriminde bulunan ve Series X ve S için optimize edilen (Optimized for Xbox Series X|S) uygulama ve oyunların, çalıştırılması için dahili SSD veya Depolama Genişletme Kartına taşınması gerekir.

Xbox tarafından, aynı anda üç harici sürücüden daha fazlasının USB üzerinden bağlanmaması ve tek harici sürücü kapasitesinin 16TB’den büyük olmaması gerektiği ifade edilmektedir.

Xbox için Harici Depolama Seçenekleri

Xbox Series S ve X konsolların her ikisi de fare, klavye, kamera gibi çevre birimlerini ya da harici veri depolama cihazlarını bağlamak için kullanılabilecek 3 adet USB 3.1 Gen 1 bağlantı noktasına sahiptir. Kullanıcılar harici depolamayı sadece oyunlar için değil müzik ve video depolama, oyun kliplerini kaydetme amaçları ile kullanabilirler.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Xbox’ın aynı sürücüyü hem oyun depolama alanı hem de medya depolama alanı olarak kullanmaya izin vermemesidir. Bu nedenle farklı amaçlar için farklı sürücülerin kullanılması uygun olacaktır.

Oyun yedekleri için kolayca yanlarına alabilecekleri 4TB’a ulaşan yüksek kapasiteli Kingston XS2000, Samsung T7 Shield, Samsung T9 gibi yüksek hızlı taşınabilir SSD sürücü çözümlerini kullanabilirler.

Medya dosyalarını ya da oyun kliplerini harici sürücüye kaydetmek isteyen kullanıcılar USB 3.0 ya da  USB 3.1 ve üzeri uyumlu masaüstü harici depolama sürücülerini veya Transcend StoreJet 25M3 gibi Taşınabilir HDD çözümlerini kullanabilirler.

Kaynak : Xbox, Xbox

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.