Farklı Hızda RAM Modülleri Birlikte Kullanılır mı?

Dizüstü ya da masaüstü sistem kullanıcıları, zaman içerisinde yetersiz gelmeye başlayan RAM kapasitesini artırmaya gerek duyarlar. Ancak hızla gelişen teknoloji nedeni ile genel olarak yeni RAM modülleri eski RAM modüllerinden daha yüksek hızlarda üretilmektedir. Bu nedenle kullanıcılar, yeni satın alacakları daha yüksek hızlı RAM modüllerinin mevcut RAM modülleri ile birlikte çalışıp çalışmayacağını merak ederler.

Basitçe ifade etmek gerekirse hepsi aynı bellek teknolojisine  (DDR3, DDR4 ya da DDR5) sahip, farklı hızlarda bellekler bir arada sorunsuzca kullanılabilir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; sistem belleğinin takılı olan en düşük hızdaki RAM modülüne göre çalışacak olmasıdır. Örneğin; mevcut DDR4 2666MHz RAM modüllerinin yanına 3200MHz hızında DDR4 belleklerin takıldığı bir sistemde tüm RAM modülleri 2666MHz hızında çalışacaktır.

Yine benzer şekilde 1066MHz DDR3 RAM modüllerinin yer aldığı bir sisteme 1333 ya da 1600MHz modüller takıldığında tüm modüller 1066MHz hızı ile çalışırlar.

Cas Gecikmesi-Cas Latency

Farklı gecikme değerine (CL-Cas Latency) sahip bellekler bir arada kullanıldığında da benzer durum geçerlidir. Sistem bellek hızı, gecikme değeri en yüksek RAM modülüne göre çalışacaktır.

DDR4 3200MHz CL22 modülün olduğu bir notebook sisteme Kingston FURY Impact DDR4 3200MHz CL20 modül takıldığında, her iki modül de 3200MHz CL22 gecikme değerinde çalışacaktır.

DDR5 RAM modüllerinde de aynı durum söz konusudur. 4800MHz CL40 bir modülün yanında 4800MHz CL38 modül kullanıldığında, her iki modül de 4800MHz CL40 gecikme değerinde çalışacaktır.

CL değerindeki bu değişimin istisnası farklı hızda modüller bir arada kullanıldığında ortaya çıkar. 2666MHz CL19 modüllerin yanına 3200MHz CL22 modüller takıldığında, tüm modüller düşük hızdaki modül değerine ayarlanarak 2666MHz CL19 gecikme değerinde çalışacaktır.

RAM hızlarını etkileyen bir diğer durum ise sistem belleği hızının anakart desteğine bağlı olmasıdır. Eğer anakartın desteklediği en yüksek bellek hızı 4800MHz ise, sistemde 5200MHz ve 5600MHz hızında DDR5 modüller takıldığında, anakart hız desteği sınırı nedeni ile bu bellek modüllerinin hepsi 4800MHz hızında çalışacaklardır.

Hız aşırtma (overclock) meraklısı kullanıcılar, BIOS ya da UEFI gibi arayüzler ile özellikle performans belleği modüllerinde hız, voltaj ve gecikme değerlerinde düzenleme yapabilirler. Ancak RAM değerleri ile rastgele oynanmasının, RAM modülleri başta olmak üzere, anakart ve diğer donanımlara zarar verebilecek beklenmedik sonuçları olacağı bilinmelidir. Güvenli overclock işlemi için anakart ve bellek üreticisi tarafından belirlenen değerlerin kullanılması gerekmektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.