Samsung Veri Merkezleri için Tasarlanmış NF1 Biçim Faktörüne Sahip 8TB SSD Sürücüleri Duyurdu

72 adet NF1 SSD sürücü ile 2U bir sunucuda 576TB kapasite değerine ulaşma imkanı elde ediliyor.

Gelişmiş bellek teknolojilerinde dünya lideri Samsung Electronics; son derece küçük boyutlu NGSFF* (Next-generation Small Form Factor) biçim faktörüne sahip, 8TB değeri ile endüstrinin en yüksek kapasiteli NVMe sürücüsünü duyurdu. Yeni 8TB NVMe NF1 SSD, yeni nesil veri merkezleri ve kurumsal sunucu sistemlerinde kullanılan, veri yoğunluğuna sahip analitik ve sanallaştırma uygulamaları için geliştirilmiş.

Yeni SSD sürücü; 16 adet 512-gigabyte (GB) NAND paketine sahip. Her bir paket ise 16 katmanlı 256 gigabit (Gb) 3-bit V-NAND yongalardan oluşmakta. Bu sayede sadece 11cm x 3.05 cm büyüklüğünde bir alanda 8TB kapasite değeri elde edilebiliyor. Bu kapasite; sunucu ve ultra ince taşınabilir sistemlerde kullanılan kullanılan M.2 NVMe SSD (11cm x 2.2cm) sürücülerde sunulabilen kapasitenin 2 katıdır. NF1 SSD sürücüler ile güncel 2U bir sunucuda 576TB depolama kapasitesi elde edilebilmektedir. Mevcut sunucu yapısında 3 kat daha fazla kapasite sunabilen yeni NF1 SSD sürücülerin, hızla geleneksel 2,5 inç NVMe SSD sürücülerin yerini almaları bekleniyor.

NF1 SSD sürücü; NVMe 1.3 protokolü ve PCIe 4.0 arayüz desteğine sahip. 3,100 MB/s okuma ve 2,000 MB/s yazma hızı değerleri sunmakta. Aktarım hızı değerleri, sıradan bir SATA SSD sürücünün 5 katı (okuma) ve 3 katı (yazma) daha yüksek performansı ifade ediyor. Rasgele veri aktarım hızları ise 500,000  IOPS okuma ve 50,000 IOPS yazma olarak belirtiliyor. Yeni NF1 depolama çözümünün kullanıldığı 2U bir sunucuda bir milyon IOPS değeri elde edilebilmektedir. SSD sürücü, içerisinde yer alan 12GB LPDDR4 DRAM sayesinde veri işleme işlemlerini, daha hızlı ve yüksek enerji verimliliği ile gerçekleştirebilecek.

Özellikle kurumlar için büyük önem taşıyan güvenilirlik alanında ise NF1 NVMe SSD, 1,3 DPWD (drive write per day) günlük veri yazma değeri ile 3 yıllık garanti süresi boyunca, her gün 8TB kapasitesinin 1.3 katı veri yazılmasını sağlıyor.Samsung, yılın ikinci yarısında 256Gb 3-bit V-NAND tabanlı SSD sürücüsünün 512Gb versiyonunu da kullanıma sunmayı planlıyor. Böylece büyük veri (big data) uygulamalarının daha hızlı işlenebilmesini sağlarken, yeni nesil kurumsal ve orta ölçekli veri merkezlerinin büyümesini hızlandırmayı da hedefliyor.

* NGSFF (Next-generation Small Form Factor), Ekim ayı içerisinde JEDEC tarafından standartları belirtilecek olan yeni bir SSD standardıdır. M.2 standartlarına benzer boyut değerleri ile özellikle sunucu sistemlerinde iki kat daha fazla yer tasarrufu sağlayabilmektedir.

** NGSFF biçim faktörü NF1 olarak da adlandırılmaktadır.
Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.