Windows Server 2012 R2 Sunucularda Bellek ve SSD Depolama Seçimleri

Microsoft, 15 Temmuz 2015 tarihinde Windows 2003 desteğini sona erdirdi.Desteğin sona erişi ile birlikte bu işletim sistemini kullanan işletmeler Windows Server 2012 ve 2012 R2 işletim sistemlerine geçiş yaparak tam desteğe sahip işletim sistemleri ile sistemlerini kararlı biçimde kullanmaya devam etmekteler.

Microsoft; Windows 2003’den itibaren, günümüzde yaygın olarak kullanılan pek çok teknoloji için destek sunmaya başlamıştı. Windows Server 2012 ve 2012 R2 sürümleri; sanallaştırılmış sistemlerden SSD sürücülere kadar pek çok yeni teknolojisi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda bu teknolojiler ile en iyi şekilde çalışarak yüksek performans ve kullanım kolaylığı sunarlar.

İşletmeler, Windows Server 2012  ve 2012 R2 sürümleri ile sadece işletim sistemi değişikliği gerçekleştirmez. Ayrıca bu yükseltim işlemi ile sistemlerinden  çok daha verimli bir şekilde yararlanabilirler.

Windows Server 2012, günümüz ağ, depolama ve bilgi işlem kaynaklarının tüm avantajlarından faydalanmayı sağlar.

Windows 2003’den, Windows Server 2012 ya da  Windows Server 2012 R2 sürümüne geçiş yapmak sadece bir işletim sistemi yükseltimi değildir, aynı zamanda bir mimari yükseltimidir. Donanım gereksinimleri ve Windows’un bu donanımlardan yararlanma şekli değişmiştir. İşletmelerin yeni işletim sistemi ve yeni donanımın sunacağı avantajlardan en iyi nasıl yararlanacaklarını değerlendirmeleri gerekmektedir.

Hyper-V sanallaştırma ile günümüz sistemlerindeki yüksek bellek kapasitesinin verimli bir şekilde kullanılması sağlanır.

Windows Server 2012, 4TB’a kadar bellek kapasitesi desteğine sahiptir. Elbette pek az uygulama bu bellek kapasitesini verimli şekilde kullanabilir. Sanallaştırılmış sistemler ise bu kapasitede belleği ve diğer donanım yapılarını çok daha verimli bir şekilde kullanabilmektedir. Hyper-V, Windows Server 2012’de dahili olarak sunulan ve tıpkı işletim sisteminde olduğu gibi 4TB bellek desteğine sahip sanallaştırma yapısıdır. Her bir sanal makineye 1TB’a kadar bellek ve 64 adete kadar sanal işlemci atanabilmektedir.

Katı hal sürücüler- SSD en düşük güç tüketimi ile en yüksek performansı sunar.

Windows Server 2008 R2 sürümünden itibaren yerleşik (native) SSD – katı hal sürücü desteğine sahiptir. Bu sayede işletim sistemi teknoloji ile tam uyumlu olduğu için sürücü performansından tam olarak faydalanırken aynı zamanda sürücü kullanım ömrünü de uzatır. Windows Server 2012 kullanıcılarının göreceği diğer bazı değişiklikler de şunlardır:

  • Disk birleştirme kapalıdır.
  • Superfetch, Prefetch ve Readyboost işlevleri kapalıdır.
  • SSD sürücülerin en iyi kullanımı için disk bölümleri (partition) oluşturulmuştur.

TRIM işlevi, SSD performansının kontrolü için son derece önemlidir. Windows Server 2012, yazma ve silme işlemlerinde TRIM işlevini desteklemektedir. Bu işlev olmadan, yazma ve silme işlemleri performansı etkilemekle kalmaz aynı zamanda bir süre sonra sürücü kapasitesinin dolmasına da sebep olur.

Depolama Alanları (Storage Spaces) en iyi performans için depolama yönetimi sağlar.

Windows Server 2012 ile sunulan Storage Spaces, depolama alanını yönetmenin yeni yoludur. Bu teknoloji ile fiziksel disk sürücüler bir havuz halinde kullanılır ve bu havuzda “sanal diskler/virtual disks.” oluşturulur. Bu depolama alt sistemi Windows sistemlere disk sürücü olarak tanımlanır. Bu sistemler kendini onarma, thin-provisioning gibi çok sayıda yapılandırılabilir özelliğe sahiptirler.

SSD sürücüleri seçerken; iş yükünüzü, dayanım gereksinimlerinizi ve güç kesintisi koruma desteği ihtiyacınızı göz önünde bulundurunuz.

Windows Server 2012 and 2012 R2; gelişmiş bellek kapasitesi desteği ve SSD sürücüler ile kullanım için geliştirilmiş yapısı ile katı hal sürücü kullanılan sistemler için en iyi performansı sunar.

Konu ile ilgili olarak aşağıdaki infografik de incelenebilir.

Kaynak : Kingston

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.