CDN Uygulamaları için SSD Sürücü Çözümleri

CDN Uygulamaları için Tasarlanmış SSD Sürücüler

CDN (İçerik yayınlama ağları-Content delivery networks) firmalarının, depolama için özel sürücülere gereksinimleri vardır. Yüksek performansa ihtiyaç duyarlar, ancak bu performans ihtiyacı genellikle 7/24 sıralı okuma performansıdır. Rastgele yazma performansı ya da veri tabanı uygulamalarının gerektirdiği saniyedeki yüksek girdi çıktı işlemleri (IOPS) performansına da ihtiyaç duymazlar. Dolayısı ile NVMe gibi çok yüksek performanslı sürücüleri kullanmaya ihtiyaç duymamaktadırlar.

CDN’ler için tasarlanmış SSD sürücüler; son derece güvenilir olmalıdır, çok az hava akımı olan dar alanlarda bile kullanılabilmelidir. Yüksek maliyetli de olmamalıdır, çünkü CDN uygulamalarında yüzlerce hatta binlerce farklı konumda bulunan yerel sunucu sistemleri kullanılmaktadır.

CDN hizmetlerinde kullanılacak özel SSD sürücüler

CDN’ler içeriği depolamak ve kullanıcılara hızlı şekilde sunmak için yerel sunucular kullanırlar. En iyi performans için kullanıcılar ile bağlantının da yerel olması gerektiğinden aynı ağdaki her bir küçük kullanıcı grubunun ayrı bir CDN sunucusuna ihtiyacı vardır. Bu sunucu; CDN sağlayıcısının tercihine ya da talebe bağlı olarak ülkedeki her bir şehir, mahalle ya da bölge için oluşturulmuş  bir sunucu olabilir. Bu nedenle, her sunucunun maliyeti büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda sunucular olabildiğince güvenilir olmalıdır, çünkü kullanıcılar her kesinti ya da gecikmede rahatsız olurlar ve içeriğe daha hızlı erişmek için farklı çözümler aramaya başlarlar.

Samsung veri merkezi SATA SSD sürücüleri, CDN ağlarının ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilmiştir. Tüketici SSD‘lerinin düşük maliyetini, sınıfının en iyi sıralı ve rastgele okuma performansı ve gecikme süresinde %100 okuma servis kalitesi (QOS) sunan kurumsal sürücü kontrolcüsü ile bir arada sunmaktadırlar.

Samsung CDN sürücüleri; sadece uzun süreli 7/24 okuma performansı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gelişmiş sorun giderme ve yapılandırma işlevleri sunan, aynı anda birden fazla sürücüye ürün yazılımı güncellemeleri (firmware) imkan tanıyan Samsung Enterprise Toolkit, ile de uyumludurlar.

Zorlu Ortamlarda Kesintisiz Çalışma

Sunucu sistemlerinin sınırlı alana, düşük güç ve soğutma kapasitesine sahip veri merkezi veya yerel şubelere konulmaları gerekebilir. CDN’ler için geliştirilmiş SSD sürücüler düşük güç tüketimine sahip ve yüksek ısıl yüklerin üstesinden gelecek şekilde tasarlanmış olmalıdırlar. SATA arayüzlü Samsung veri merkezi sürücüleri, görece olarak düşük güç tüketir; modele bağlı olarak 550MB/s okuma performansında 2,02 watt ve boşta bekleme durumunda 1,05 watt güç tüketir. 83 dereceye ulaşan sıcaklıklar ile başa çıkabilirler, Dynamic Thermal Throttling işlevi sayesinde 85 derece üzerine çıkan sıcaklıklarda,  sürücü hızlarını kısarak veri kaybı veya hasarı önlerler.

Samsung Veri Merkezi SSD sürücüleri, özel olarak soğutmayı da gerektirmez. Genel sistem soğutması sürücülerin performans kaybı olmadan çalışmaları için yeterlidir. Geniş SMART komutları seti desteği sayesinde, sistem yöneticilerinin sürücüleri gözleyerek performans ve güvenilirliğin sürekli kontrol altında tutulmasını sağlar.

7/24 Çalışmaya Hazır

BT uzmanları CDN uygulamalarında günlük kullanıma yönelik, tüketici SSD sürücülerini kullanmayı denemişlerdir. Ancak 7/24 çalışan sürücülerde, bir kaç ay içerisinde belirgin performans düşüşleri ve giderek artan yazma hataları ile karşılaşmışlardır. CDN ya da DataCenter ortamlarında kullanılmak üzere tasarlanmamış, tüketici SSD serisi sürücüleri, veri merkezlerinde 7/24 çalıştırarak kullanmak sürücüleri garanti kapsamı dışında bıraktığından, arıza durumunda değişim olmamaktadır. Bu da hem sık sistem hatasına hem de sistem yöneticileri için ek sürücü maliyetine sebep olmaktadır.

Samsung veri merkezi sürücüleri; havalandırmanın sınırlı olduğu ve ortalamanın üstünde sıcaklıklarda ortamların olduğu, CDN uygulamalarında 7/24 okuma işlemlerinde kullanılsa dahi, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz çalışmaya hazırdır. Sürücü maliyetlerini yükseltmeden performans ve güvenilirliği artırmak isteyen CDN yöneticileri için Veri Merkezi serisi SSD sürücüleri en doğru çözümdür.

Kaynak : Samsung