AMD Ryzen 7000 ve EXPO RAM Overclock Problemi

İlk olarak Ryzen 7000X3D CPU serisinde karşılaşılan ve ardından Ryzen 7000 serisi işlemcilerde de yaşanan overclock işlemi esnasında aşırı ısınma sonucu işlemci yuvalarında ve işlemcilerde yanma olayları ortaya çıkmıştı. 25 Nisan ve 27 Nisan tarihlerinde AMD tarafından The Verge, AnandTech ve Tom’s Hardware sitelerine yapılan resmi açıklamalarda incelemeler yapıldığını ve sorunun overclock yapıldığında işlemci voltaj değerlerinin belirlenen sınırların üzerinde olmasından kaynakladığı belirtilmişti.

AMD’nin ardından Asus’da sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınladı. Buna göre :
EXPO ve DDR5-6000 ve üzerinde bellek hız aşırtmasını desteklemek için, uyumluluk ve kararlılığı sağlamak üzere SoC voltajının yeterince artırılması gerekir. Gerekli voltaj miktarı CPU’lara göre farklılık göstermektedir. Bazı işlemciler, aşırı gerilime diğerlerinden daha duyarlıdır. CPU modellerinden bazıları çok fazla gerilime ihtiyaç duymadan daha yüksek bellek frekanslarını çalıştırabilmektedir.

AMD tarafından da onaylandığı üzere, bu ayarlarda herhangi bir değişiklik yapılması işlemciye, işlemci yuvasına ve ana karta zarar verebilir.

AMD Ryzen 7000 ve EXPO RAM Overclock Problemi
Görsel : Speedrookie (Reddit)

Bu açıklamaların hemen ardından AMD tarafından bir güncelleme yayınlanmıştı.Bu güncelleme, SOC voltajını 1,3V’de sınırlandırarak işlemcinin daha yüksek değerlerde çalışmasını önlüyor.

AMD’nin ardından önde gelen anakart üreticilerinden MSI CPU voltajının güvenli sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan güncel BIOS sürümlerini duyurdu. Yanma sorunlarının en çok karşılaşıldığı ASUS’dan da 10 Mayıs ve 16 Mayıs tarihlerinde açıklamalar yapıldı.

Mevcut durumda Asus ve MSI gibi üreticiler sorunun çözümü için BIOS güncellemeleri yayınlamayı sürdürmektedirler. Kingston FURY gibi DDR5 Performans RAM ürünleri ile 6000MHz ve üzerinde OC işlemi yapmak isteyen Ryzen 7000 serisi işlemci sahibi kullanıcıların, üretici sayfalarını takip ederek güncel BIOS sürümlerini kullanmalarını öneriyoruz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.