SSD Okuma Yazma Hızı ve Oyunlarda Etkileri

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarını yükseltmek isteyen kullanıcılar için oldukça fazla seçenek mevcuttur. Seçenekleri değerlendirmeden önce yeni bir sistem satın almak mı yoksa mevcut sistemde güncelleme yapmak mı daha uygun olacağına karar verilmelidir. Bu noktada donanım bileşenleri incelenmelidir.

Kullanıcılar, en iyi performans ve uzun süreli kullanım için işlemci-CPU, ekran kartı-GPU ve bellek-RAM bileşenlerinin en önemli parçalar olduklarını düşünmekte haklıdırlar. Ancak depolama da aynı derecede önemli hale gelmiştir. Günümüzde depolama hızı, boyutu ve depolama donanımı büyük önem taşımaktadır.

Yazımızda oyunlarda okuma/yazma hızının oyunlarda neden önemli olduğunu ve en iyi oyun deneyimi için neden sabit disk sürücü-HDD sürücü yerine katı hal sürücü-SSD sürücülerin daha doğru bir tercih olduğundan bahsedeceğiz.

Okuma/yazma hızı nedir?

Okuma/yazma ya da aktarım hızları depolama sürücülerinin performansını gösterir. Okuma hızı, sürücünün içerisinde depolanan verileri ne kadar hızlı okuyabildiğini ya da verilere ne kadar hızlı erişebildiğini belirtir. Yazma hızı ise aktarılan verileri sürücünün ne kadar hızlı kaydettiğini belirtir. Sıralı ya da ardışık okuma yazma hızları saniyede aktarılan megabayt -MB/s- cinsinden ölçülür.

SSD hızı oyun için önemli midir?

Sürücü okuma yazma hızları oyunlarda çok önemlidir. Yüksek okuma hızına sahip sürücüde, daha hızlı yükleme süreleri, daha yumuşak sahne geçişleri ve daha iyi bir oyun deneyimi elde edilir. Yüksek yazma hızı sayesinde de oyuncuların oyunları daha hızlı kaydetmeleri sağlanır.

Örneğin bazı oyunlarda belirli kaydetme noktaları mevcuttur ya da oyun sırasında oyuncu onayına gerek kalmadan karakter veya görevlerin durumu periyodik olarak kaydedilir. Yazma hızı ne kadar yüksek olursa bu işlemler hızlı ve kesintisiz gerçekleşir.

SSD sürücülerde depolama için flash bellek birimleri kullanılır. HDD sürücüler gibi hareketli parça içermezler. Bu sayede SSD sürücüler, HDD sürücülere göre daha yüksek hızlar sunan, güvenilir, daha sessiz ve daha düşük güç harcayan depolama çözümleridir.

Samsung 990 PRO gibi NVMe SSD sürücüler, yeni nesil yüksek performanslı sistemlerde işletim sistemi/ön yükleme sürücüsü olarak kullanılmaktadır. Sistem açılış ve oyun yükleme gibi işlemleri HDD sürücülerden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirirler. Bu da oyunun başlatılması ya da oyun oynarken sahne yüklemeleri için daha kısa süre beklemek ve daha düşük gecikme süreleri ile oyun oynayabilmek demektir.

Oyun yayıncıları SSD sürücüler için optimize edilmiş oyunlar tasarladıkça ve oyun geliştiricileri daha iyi grafiklerle daha etkileyici oyun ortamları oluşturdukça bu özellikler daha da önemli hale gelmekteler.

HDD sürücüler, uygun fiyat ve 22TB değerine ulaşan kapasite avantajları ile hala önemli depolama seçeneklerindendir. Ancak hız ve dayanıklılık alanlarında SSD sürücülerin oldukça gerisindedirler. SSD sürücüler ise her geçen gün düşen maliyetleri ve son kullanıcılar için kolayca ulaşılabilir hale gelen 4TB’a ulaşan kapasiteleri ile arayı giderek açmaktadır. 4TB kapasiteli bir sürücü, ortalama boyutu 100GB olan oyunlar için fazlasıyla yeterli depolama alanı sunmaktadır.

Oyunlar için uygun okuma/yazma hızı nedir?

En basit ifade ile aktarım hızları ne kadar yüksekse depolama performansı o kadar iyidir. Günümüzde SSD sürücüler oyunlar için en iyi okuma yazma hızlarını sunan depolama çözümleridir.

Örneğin günümüzde giriş seviyesi bir NVMe SSD sürücü bile 2000MB/s aktarım hızı sunabilmektedir. PCIe 3.0 NVMe SSD sürücülerde bu değer 3500MB/s değerine ulaşırken, Samsung 980 Pro ya da Kingston KC3000 gibi PCIe 4.0 NVMe SSD sürücüler 7000MB/s aktarım hızları sunmaktadırlar. Kapasite değerleri her geçen gün artan HDD sürücülerin en hızlı olanları 250MB/s aktarım hızı sunabilmektedir.

Özellikle son yıllarda giderek daha fazla sistemde kullanılan NVMe® protokolüne sahip SSD sürücüler, flash bellekler için özel olarak geliştirilmiş olmaları ve PCIe arayüzü ile doğrudan işlemci-CPU ile bağlantı kurabilmeleri sayesinde daha yüksek performans sunmaktadırlar. NVMe sürücüler ile kıyaslandığında düşük performanslı gibi görünen ancak pek çok sistemde hala kullanılmaya devam eden SATA SSD sürücüler bile en hızlı HDD sürücüden 2 kat daha yüksek hıza sahiptir.

Eurogamer tarafından, SSD sürücülerin oyun yükleme süreleri yüksek performanslı HDD sürücülerin yükleme sürelerinden %60 daha hızlıdır. NVMe sürücülerde ise bu süreler daha da düşmektedir. Square Enix yapımı olan Forspoken oyunu için harita yükleme süresi HDD sürücüde 28 saniye, SATA SSD sürücüde 4 saniye ve Samsung 990 PRO NVMe sürücüde ise sadece 1 saniye sürmektedir.

Oyunlar için SSD seçimi

Yeni nesil Oyun PC sistemleri ve PlayStation 5 konsollar için en iyi SSD çözümlerinden biri NVMe tabanlı Samsung 990 PRO SSD sürücüdür. PCle® 4.0 arayüzü ile 7.450 MB/s ve 6.900 MB/s sıralı okuma-yazma hızları sunan 990 PRO; sırasıyla 1.400.000 IOPS ve 1.550.000 IOPS rastgele okuma yazma hızları sunmaktadır. Bu performans değerleri ile bir önceki model olan Samsung 980 PRO‘ya göre performansta %55’lik bir artış sunan 990 PRO SSD, SATA sürücüden 13,3 kat daha yüksek hız sunmaktadır.

Günümüzün zorlu oyunları, yüksek performanslı SSD sürücülerin de dahil olduğu güçlü ve hızlı donanım birimleri gerektirmektedir. Samsung 990 PRO, Kingston KC3000, FURY Renegade gibi yeni nesil PCle® 4.0 NVMe SSD sürücüler günümüzde üst düzey oyun deneyimi için en uygun SSD seçimleridir. Oyuncuların ihtiyaç duydukları yüksek hız, büyük depolama kapasiteleri, güç verimliliği ve güvenilirliği bir arada sunarlar.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.