Fotoğrafçılıkta Taşınabilir SSD Kullanmanın Faydaları

Günümüzde profesyonel fotoğrafçılar ve video kayıt uzmanları için depolamanın önemi her zamankinden daha fazladır. Yüksek çözünürlüklü görseller ya da videolara ait dosyalar oldukça büyük boyutlu hale gelmiştir.

Önceki yıllarda profesyonel kullanıcılar kayıt için SD kart, CompactFlash kart ya da taşınabilir HDD gibi depolama çözümleri kullanmaktaydı. Ancak HDD sürücülerin saha kullanımları için yeterince dayanıklı olmaması, hafıza kartlarının ise HDD sürücüler kadar yüksek kapasite sunamıyor olması yeni çözümler bulmaya yöneltti.

Profesyonel kullanıcılar, fotoğrafçılar ve video kayıt uzmanları ya da kameramanlar gibi kullanıcıların depolama olarak taşınabilir SSD sürücü kullanmasının başlıca faydalarından bahsedeceğiz.

1. Hız

SSD sürücüler, hafıza kartı ya da HDD sürücülerden çok daha yüksek aktarım hızları sunabilmektedir. Kingston XS1000, taşınabilir HDD sürücüden 7 kat, sıradan bir USB 3.0 sürücüden ise 100 kat daha yüksek aktarım hızı sunmaktadır.

Diğer depolama çözümlerinde olduğu gibi taşınabilir SSD sürücü hızı, iki farklı aktarım hızı değeri ile ifade edilmektedir; okuma hızı ve yazma hızı. Okuma hızı sürücüde bulunan bir dosyanın açılma hızını belirtir. Yazma hızı ise bir dosyanın sürücüye kaydedilme hızını belirtir.

Okuma ve yazma hızları gerçekten o kadar önemli midir peki? İki farklı kullanım senaryosu ile aktarım hızlarının önemini örnekleyebiliriz. Fotoğrafçı ya da kameramanın çekim yaptıkları birinci senaryoda fotoğraf ve video kayıt dosyalarının sürücüye aktarılma hızı – yazma hızı ya da aktarım süresi önemlidir. İkinci senaryoda ise sürücü içerisindeki fotoğraf ve video dosyalarının düzenlenmek için dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlara aktarılma hızı – okuma hızı veya süresi önemlidir. Her iki senaryo için de taşınabilir SSD sürücüler en uygun depolama çözümüdür.

Okuma hızı, fotoğrafçılar ve kameramanlar için düzenleme işlemi sırasında önem kazanır. İster Photoshop’ta görüntülere rötuş yapıyor ister Premiere Pro’da parçaları yerleştiriyor olun, okuma hızı verilere ne kadar hızlı erişebileceğinizi belirleyecektir. 4K video düzenleme gibi veri ağırlıklı görevler için bu, iş akışınız üzerinde büyük bir etki yaratabilir.

Dosyaların düzenlemesi sürecinde de sürücü hızı önem taşır. Okuma hızı verilere ne kadar hızlı erişilebileceğini belirler. Yeni nesil Thunderbolt destekli sistemler ile kullanılabilen Bigboy Thunderbolt SSD Kutusu ile olağanüstü aktarım hızları elde edilebilmektedir.Sürücü yazma hızı yüksek ise dosyalar bilgisayara aktarılmadan doğrudan sürücü üzerinde düzenlenebilir. 4K videolar gibi büyük boyutlu veriler ile çalışılan görevlerde yüksek aktarım hızları iş akışının hızlanmasını sağlar.

2. Kapasite

Fotoğraf ve video gibi dosyaları yedeklemek için hafıza kartı yerine SSD tercih edilmesinin en önemli nedeni depolama alanı miktarıdır. HDD sürücülerden daha hızlı olan SSD, hafıza kartları ya da USB sürücülerden çok daha yüksek depolama miktarı sunmaktadır. Çok sayıda USB sürücü ya da hafıza kartı kullanmak yerine bir ya da bir kaç taşınabilir SSD kullanmak özellikle sahadaki kullanıcılar için büyük kolaylıktır.

Çok sayıda fotoğraf içeren projeler ile çalışan fotoğrafçılar, tüm çalışmalarını tek bir sürücüde kolayca saklayabilirler. Fotoğraf boyutlarının ortalama olarak 1 ile 5MB arasında değiştiği varsayıldığında 1TB kapasiteli bir taşınabilir SSD sürücüde 200.000 adete kadar fotoğraf depolanabileceği söylenebilir.

Video kayıt uzmanları ve kameramanlar için depolama alanı boyutu daha da önemlidir. Günümüzde 4K çözünürlükte 1 saatlik kayıt dosyası boyutu 40GB ile 740GB arasında değişebilmektedir. Hem kaydedilmesi hem de aktarılması uzun sürebilecek bu boyutta veriler için sürücü kapasitesi büyük önem taşımaktadır. Samsung T9 Taşınabilir SSD 4TB kapasite seçeneği ve 2000MB/s değerine ulaşan aktarım hızı ile büyük boyutlu dosyalar için ideal depolama çözümlerinden birisidir.

İş akışı ve kullanım senaryolarında da yüksek hızlı ve büyük kapasiteli sürücülerin önemi ortaya çıkmaktadır. Tüm verilerin tek bir sürücü üzerinden yüksek hızla cihazlara aktarılması, iş yükünü ve harcanan zamanı azaltır.

3. Dayanıklılık

Özellikle zorlu saha şartlarında çalışan kullanıcılar için verilerin güvende olması önemlidir. Vahşi doğada ya da kazı alanlarında düşme, ıslanma ya da tozlanma gibi durumlar ile sık sık karşılaşılmaktadır. IP65 dayanım derecesine sahip Samsung T7 Shield gibi taşınabilir SSD sürücüler bu tarz kullanımlar için tasarlanmıştır.

Verileri depolamak için dönen manyetik diskler kullanan HDD sürücülerden farklı olarak SSD’lerde hareketli parça bulunmaz. Bu sayede SSD’ler düşme, çarpma, titreşim ve darbelere karşı çok daha dayanıklı çözümler sunmaktadır. Zorlu şartlarda verilerin güvenli bir sürücüde olması kullanıcılar için oldukça önemlidir.

4. Taşınabilirlik

Taşınabilir SSD’ler HDD sürücülere göre çok daha küçük boyutlu ve hafif çözümlerdir. Ancak taşınabilirlik, sadece küçük boyutu ifade etmez. Aynı zamanda sağlamlık, düşük güç tüketimi, yüksek aktarım hızı gibi özelliklere sahip ürünleri belirtmek için kullanılır.

Taşınabilir HDD sürücüler ortalama olarak 150 gram ağırlığındadır. 4TB kapasiteli Kingston XS2000 Taşınabilir SSD ise 30 gramdan daha hafiftir. Üstelik kredi kartından daha küçük boyutları ile HDD sürücünün 3’te 1’i kadar hacim kaplar. Basit bir hesapla 1 HDD sürücü yerine 3 adet SSD sürücü taşımak ağırlık ve hacim olarak neredeyse aynıdır.

SSD’lerin yüksek aktarım hızları sayesinde sahada çalışan kullanıcılar çok kısa sürede sistemlerine aktarabilir ya da doğrudan sürücü üzerinde düzenleyebilir. Her iki durumda da dizüstü bilgisayarlarının daha az pil harcayarak daha uzun süre kullanılabilmesi sağlanmış olur.

Yine yüksek aktarım hızı sayesinde verileri SSD sürücüye aktararak farklı kullanıcılar ile paylaşmak son derece hızlı ve kolaydır. Yüksek kapasiteleri sayesinde hafıza kartından çok daha fazla veriyi depolayabilirler. Ayrıca özellikle bulut depolamaya erişimi sınırlı olan sahadaki kullanıcılar için verilerinin hızlıca erişebilecekleri bir yedeğinin olması önemlidir.

Sonuç

Güvenilir depolama çözümleri özellikle sahada çalışan fotoğrafçı ve video uzmanlarının iş akışları için çok önemlidir. Taşınabilir SSD’ler; hafıza kartları, flash diskler ve HDD sürücülere göre daha hızlı ve daha dayanıklı depolama seçenekleri sunar. Böylece profesyonel kullanıcılar, büyük boyutlu video dosyalarını ya da çok sayıda fotoğraftan oluşan projelerini hızlıca düzenleyebilir, kolayca paylaşabilir ve yedekleyebilirler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.