Oyuncular için SSD Yükseltmesi Gerçekten Önemli mi?

Bilgisayar oyuncuları ve oyun meraklılarına, RGB çevre birimleri, aksesuarlar, oyun koltuğu ya da üst düzey ekranlar satın almaları için sürekli farklı seçenekler gösterilmektedir. Bu donanımlar da oyun ve oyuncu için önemli yükseltme işlemleri olmalarına rağmen, oyunun gerçekten çalıştığı yer olan depolamaya yatırım yapılması kadar oyun deneyimine katkı sunmazlar.

Özellikle HDD sürücüden yeni nesil SSD sürücülere geçiş yapılması, başlangıçta yüksek maliyetli olsa da kullanıcılar ve uzmanlar performansı ve oyun deneyiminin buna değdiğini söylemektedir.

SSD sürücüler e-spor için de önemli hale gelmiştir. Örneğin Riot Games 2021 yılında gerçekleştirdiği League Championship Series (LCS) etkinliğinde Samsung SSD depolama ürünleri kullanarak HDD sürücülerden kaynaklanan donanımsal kesinti ve gecikmeleri önlemeyi başardı. Yeni depolama teknolojisinin sağladığı destek göz ardı edilmeyecek kadar yüksek oldu.

Peki, HDD ve SSD sürücüler arasındaki temel farklar nelerdir? Ve oyuncular için SSD yükseltmesi neden bu kadar önemli?

HDD Sürücüler : Düşük hızlarda yaşamak

HDD ve SSD sürücüler arasındaki temel fark, çalışma biçimleri ve mimarileridir. HDD sürücüler; dönen bir manyetik plaka üzerindeki verilere erişmek için aktuator kolu kullanılan mekanik cihazlardır. Bu çalışma şeklini pikap ya da plak çalara benzetmek mümkündür. HDD sürücüde, kolun plaka boyunca hareket etmesi ile verilere ulaşılır ve veriler işlemciye – CPU aktarılır.

SSD sürücüler ise hareketli parça içermezler. Bunun yerine veriler flash yani NAND bellek birimlerine yazılırlar. Bu sayede de HDD sürücülere göre çok daha yüksek hızlarda veri okuyup yazabilirler. Oyun sırasında daha az gecikme olmasını sağlanır. Yeni bir oyun içi ortama geçildiğinde, oyunun yüklenmesi için uzun süre beklenmesi gerekmez ve oyuncular yavaş işlenen grafikler ile oynamak zorunda kalmazlar.

SSD sürücüler sayesinde oyunlar daha hızlı yanıt verebilir hale gelir. Örneğin oyuncular yürümek ya da ileri koşmak için tuşa bastığında ya da fareyi hareket ettirdiğinde, kumanda ile oyundaki hareket eşzamanlı gerçekleşeceğinden daha iyi bir oyun deneyimi ve daha az hayal kırıklığı yaşanacaktır. Ayrıca SSD sürücülerde, her noktadaki veriye aynı hızla ulaşıldığı için HDD sürücülerde yaşanan farklı konumlardaki veriye erişimde yaşanan gecikme sorunu da ortadan kalkmaktadır.

oyun sistemi ssd avantajlari NV2

 

SSD : Oyuncuların İhtiyacı olan Güvenilirlik

SSD sürücülerin sunduğu farklı boyut, bağlantı türü ve işlem gücü nedeniyle SSD ve HDD sürücüler arasında performans farkları değişkenlik göstermektedir. Örneğin sadece sıralı okuma hızı açısından karşılaştırma yapıldığında Samsung 870 QVO gibi bir ortalama bir SATA SSD sürücü, 500MB/s değerini geçen sıralı okuma/yazma hızları ile yüksek performanslı bir HDD sürücünün iki katı daha yüksek aktarım hızları sunabilmektedir. Samsung 980 PRO gibi PCIe 4.0 bağlantı arayüzüne sahip bir SSD sürücünün 7.000 ve 5.100 MB/s okuma/yazma hızı performansı HDD sürücü performansının çok üzerindedir.

Ancak oyuncu ve profesyoneller için yüksek performansın bedeli daha yüksek fiyat olmaktadır. Günümüzde aynı kapasitede bir SSD sürücü HDD sürücünün 3 katı fiyata sahiptir. Farklı biçim faktörleri ve performansa bağlı olarak bu değer 2 kata kadar düşebilmektedir. NAND bellek teknolojisindeki gelişmeler sayesinde maliyet farkının daha da kapanması beklenmektedir.

Masaüstü kullanıcıları, taşınabilir sistem kullanıcılarına göre daha fazla depolama seçeneğine sahiptirler. Bütçelerine göre sürücüler kullanarak, maliyet ve performans dengesini diledikleri gibi yapılandırabilirler. Örneğin mevcut 2TB HDD sürücülerinin yanına, yeni bir 2TB HDD sürücü almak yerine, 1TB kapasiteli bir Kingston NV2 NVMe SSD sürücü satın alarak, yüksek performanslı ve uygun maliyetli depolama çözümü elde edebilirler.

Diğer yandan performans değerleri ya da fiyat gibi sadece sayılardan oluşan veriler yanıltıcı olabilir. Düşük maliyeti nedeni ile HDD kullanıldığında yaşanacak gecikme ya da donma durumları  yüzünden yaşanacak olumsuz oyun deneyimi, maliyeti yeniden değerlendirmeyi gerektirebilir. Sürekli hareket halinde olan “gaming laptop” veya “oyuncu notebook” sistemlerinde taşıma sırasında yaşanacak darbe ya da titreşim sonucu oluşacak HDD arızası, SSD sürücü maliyetinden çok daha büyük sorunlara sebep olabilir.

Oyun bilgisayarında kullanılacak SSD ve HDD sürücüler; maliyet, hız, güvenilirlik ve oyun deneyimleri karşılaştırıp değerlendirilmelidir. Oyuncular SSD sürücü tercih etmenin daha mantıklı olduğunu ve yapacakları yatırımın buna değdiğini göreceklerdir.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.