Sunucu, NAS ve Workstation Sistemlerde SSD Kullanımı

Katı hal sürücü – SSD çözümleri, geleneksel sabit disk – HDD sürücülerden farklı olarak verileri manyetik disk plakalarında değil, flash bellekte depolar. Bir flash bellekten veri silindiğinde hemen kaybolmaz. Bu veri silinmiş olarak işaretlenir, ardından TRIM ve Garbage Collection gibi SSD işlevleri ile yeni verilere yer açmak için bu eski veriler kaldırılır. HDD sürücülerde de SSD’de olduğu gibi bir veri silindiğinde silinmiş olarak işaretlenir ancak yeni veriler eski verilerin üzerine yazılır. HDD ve SSD sürücülerin verileri nasıl yönettiğini kısaca açıkladığımıza göre, tüketici sınıfı SSD sürücüleri iş istasyonu, NAS (network-attached storage) – ağ depolama cihazları ve sunucu sistemlerinde kullanmanın iyi bir seçenek olmadığını ve kullanıcılara neden tavsiye edilmediğini anlamak kolay olacaktır.

server-nas-workstation-ssd

Tüketici ve kurumsal SSD serileri farkları

Tüketici serisi SSD sürücüleri sunucu ortamlarında kullanmak kötü bir fikir olabilir çünkü her SSD sürücü aynı değildir. Kingston, Samsung gibi önde gelen üreticiler gündelik kullanıma yönelik tüketici serisi SSD sürücüler sunmaktadır. Bu sürücüler masaüstü ve dizüstü bilgisayar, oyun sistemleri ve profesyonel kullanıma yönelik sistemler ve birçok taşınabilir sistemlerde kullanım için tasarlanmışlardır. Günde 8 saat düşük-orta yükte kullanım için geliştirilmişlerdir. Sunucu ortamlarında ise sürücü 7 gün 24 saat yoğun iş yükü altında çalışacaktır.

Ayrıca çalışma ortamı sıcaklığı, havalandırma gibi dış etkenler de sürücülerin çalışma ortamlarından oldukça farklıdır. Kingston DC600M ya da Samsung PM863 gibi kurumsal sürücüler yüksek miktarda silme ve yazma işlemini sürekli yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Tüketici serisi bir SSD sürücü sürekli yazma işleminin olduğu iş yüklerine maruz kaldığında, performans ve dayanımını büyük ölçüde kaybeder. Bir kurumsal sürücü ise daha uzun süre performansını korumaya devam ederken tüketici serisi sürücüye göre çok daha fazla yazma işlemi gerçekleştirebilir.

Flash tabanlı tüm depolama cihazlarında olduğu gibi SSD sürücülerde de verilerin güvenilirliği sona ermeden ve bellek salt okunur duruma geçmeden önce sürücüye yazılabilecek verinin bir sınırı vardır. Sürücü türüne göre de bu değerler farklılık gösterir. Örneğin 960/1000GB kapasiteli Kingston A400 SSD 160TB, Samsung 870 QVO 360TB değerine sahipken PM893 serisi Samsung kurumsal SSD 1750TB değerine sahiptir. Kurumsal SSD sürücüler belirgin bir şekilde daha yüksek dayanım ömrüne sahiptirler. Sıradan bir kullanıcı için dayanıklılık değerleri çok endişe edilmesi gereken bir veri değildir. Günlük kullanım değerleri ile standart bir sürücünün 360TB yazma ömrünü tamamlaması kullanıcının uzun yıllarını alır.

Oysa bir sunucu sistemi, yoğun kullanımlı iş yükleri sonunda bir tüketici sınıfı SSD sürücünün tüm kullanım ömrünü bir yıldan daha kısa sürede tüketebilir. Kullanım amacı dışında gerçekleşen bu tür bir aşınma tüketici sınıfı SSD sürücülerin garanti kapsamında da değildir. Kurumsal sürücüler ise sunucu ortamlarında çalışmak üzere tasarlandıkları için daha yüksek dayanım değerlerine, daha uzun aşınma ömrüne ve daha gelişmiş veri koruma özelliklerine sahiptirler.

Kurumsal SSD sürücüler ile tüketici SSD sürücüleri arasındaki veri koruma yapısındaki temel farklılık, tüketici serisi, sürücüdeki aktarılmış/sabit verileri korurken kurumsal seri sürücülerde aktarım durumundaki/hareketli verileri de korumaktadır. Hareketli veri , sürücüye ya da sürücüden aktarılma sürecinde ya da sürücü arabelleğinde bulunan veridir. Sıradan sürücülerde yazma işlemi sırasında güç kesintisi yaşanırsa önbellekte bulunan bu veriler kaybolacaktır. Bu da ciddi veri kayıplarına sebep olacaktır. Kurumsal SSD sürücülerde ise veri kaybını önlemek için güç kesintisi koruması ve uçtan uca koruma gibi işlevler bulunur.

İş istasyonları için SSDler

İş istasyonları çoğu kez sunucu sistemleri olarak kabul edilirler. ECC bellek kullanımı gerektiren sunucu sınıfı anakartlara sahiptirler ve genellikle kurumlar tarafından tercih edilirler. Tüketici serisi sürücüler de bu nedenle iş istasyonları için önerilmezler. Ancak günümüzde özellikle içerik üreticileri, yaratıcı profesyoneller; çizim, modelleme, çoklu ortam uygulamaları için güçlü ve güvenilir sistemler olarak iş istasyonlarını tercih etmektedirler. Sanal makine barındırma, ağ önbellekleme gibi 24 saat yoğun iş yükleri içeren sunucu tipi uygulamalar yerine Adobe Illustrator®, Adobe Photoshop® ya da 3D modelleme uygulamalarının kullanılması iş istasyonlarında 7/24 zorlu işyükleri kullanmayı gerektirmez. M.2, U.2 ya da HHHL biçim faktörü seçenekleri ile NVMe SSD sürücüler özellikle yeni nesil iş istasyonu sistemleri için yüksek performanslı çözümler olmaktadır.

Kurumsal sunucu ya da NAS sistemlerinde tüketici SSD kullanılması durumunda ise hem sürücüden hem de sistemden düşük performans alınır. Veri güvenliği risk altında olur. Daha kısa dayanım ömrüne sahip olan bir sürücü kullanıldığından arıza ve hata ihtimali artar. Tüketici sınıfı bir sürücü kurumsal sistemde kullanıdığı için de üretici tarafından sunulan garanti de geçersiz hale gelecektir. Sunucu sistemlerinde üreticilerin Kurumsal/Enterprise ya da Veri Merkezi/Data Center serisi gibi sınıflandırdıkları kurumsal uygulamalar için tasarlanmış depolama çözümleri kullanılmalıdır. Mevcut ya da yeni satın alacağınız sunucu sisteminizde uyumlu SSD sürücüleri bilendenal.com arama motorunda inceleyebilirsiniz. Ayrıca teknik destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.