RAID Depolamanızı SSD Sürücüler ile Değiştirmenin Zamanı Gelmedi mi?

Veri kaybını önlemek için yıllar boyunca farklı yöntemler geliştirilmiştir. RAID (redundant array of inexpensive disks) uygulaması da bunlardan biridir. Tüm bu gelişmelere rağmen, günümüz kurumsal veri depolama uygulamaları kapsamlı bir şekilde incelendiğinde, depolama stratejilerinde katı hal sürücülere-SSD giderek daha fazla ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.

RAID nedir?

RAID, disk denetleyicilerin disk havuzunu nasıl göreceğini ve bu havuzdaki disklere nasıl veri yazılıp okunacağını tanımlayan depolama protokolüdür. Amaç çoğu kez arıza durumunda veri bütünlüğü ve erişilebilirliğin öncelikli olmasıdır. SSD ise verileri depolamak için dönen manyetik plakalar yerine flash yongalar kullanan depolama birimidir.

Geçmişte RAID kullanımı için iki öncelik vardı; bir sunucu ya da üst seviye bir iş istasyonu için veri koruması ve daha fazla performans. Bazı RAID yapılandırmaları; tekil sürücülerden alınabilecek hızın üzerinde hızlar elde edilebilmesini sağlarken, bazıları ise daha yüksek kapasite elde edebilmeyi sağlar. Farklı yapılandırmalar ile veri bütünlüğünü korumak için veriler farklı disk dizileri üzerine yazılır. Bu işlem disk kapasitesi ve performans da düşüş yaratır ancak disk arızasına karşı veri bütünlüğü sağlar.

RAID, mekanik disklerin-HDD yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde oldukça önemliydi, çünkü sürücüler kullanım süreleri ile kıyaslandığında kabul edilebilir oranda arıza yapmaktaydılar. Sabit disk sürücüler-HDD; içerisinde yer alan çok sayıda hareketli parça nedeni ile kısa ömürlü cihazlardır. Hangi parçanın ne zaman arızalanacağı belli olmadığından, RAID yapıları ile verileri arızaya karşı korumak büyük önem taşımaktadır.

RAID’in Önemi Değişiyor

SSD sürücüler yaygınlaştıkça ve kurumsal alanda kullanımları arttıkça, sabit disk sürücüler-HDD yeni nesil depolama yapılarında daha az yer almaya başladılar. Sonuçta sıradan SSD sürücüler dahi, kurumsal HDD sürücülerden iki kat daha yüksek hız ve performans sunabilmektedir. HDD sürücülerin en güçlü oldukları alan olan yüksek kapasite ise SSD sürücüler tarafından ele geçirilmek üzeredir. SSD sürücüler de kullanım süreleri boyunca aşınır ve yıpranırlar, ancak kullanım ömürleri HDD sürücülerden daha uzundur ve hizmet süreleri çok daha öngörülebilir düzeydedir.

RAID’in kurumsal depolama alanındaki yerinin aşağıdaki nedenlerden dolayı değiştiğini söylemek mümkündür:

  • SSD sürücüler HDD sürücüler ile kıyaslandıklarında son derece güvenilirdir. Bu sayede SSD RAID dizisinde bulunan sürücülerde arıza seviyesi de çok düşüktür.
  • RAID’den farklı çalışan yazılım tabanlı depolama seçenekler; sürücü arızasına karşı koruma sunarken, pahalı pil yedeklemelerine sahip pahalı RAID kontrolcüleri de gerektirmez.
  • Sunucu tabanlı yapılandırmaların basit bir hal aldığı günümüzde, depolama sistemlerini daha fazla RAID kontrolcü ile karmaşık hale getirmek hem ek maliyet hem de arızalanabilecek yeni parçalar eklemek anlamına gelecektir.

Birçok kullanıcı, SSD sürücülerin diğer yazılım tanımlı depolama çözümlerinin yanı sıra RAID 1 yapılandırmasını da seçerek kritik verileri için çok katmanlı sağlam veri yedekleme yaklaşımlarını tercih etmektedir. RAID 1 yapılandırma ile veriler donanımsal denetleyici tarafından her iki diske de yazılır. Böylece sürücülerden birisi arızalanırsa sağlam sürücü üzerinde verilere erişim devam eder. İkinci sürücünün kapasitesi kullanılamıyor olsa da, bu yapılandırma performans kaybına neden olmadan sürücü arızasına karşı veri koruması sağlar. Kazara dosya silinmesi, fidye yazılımı nedeni ile veri kaybı gibi durumlar için de iyi bir yedekleme imkanı sunar.

Gelecekte SSD Sürücüler

Depolanması gereken veri miktarı giderek arttığından, bir bulut sağlayıcısının depolaması gereken terabaytlarca veriyi düşünün, sağlayıcılar hibrit flash dizileri ve çoklu nod çözümleri gibi sadece sürücü düzeyinde değil yonga düzeyinde yedeklilik sağlayan depolama çözümlerine yönelmektedirler. Bu sayede RAID denetleyicisi hatası denklemden çıkarılmış olacaktır. Diğer yandan yeni nesil bileşenler göz önünde bulundurularak tasarlanan; verilerin yedekli olarak farklı yongalara bölünerek yazıldığı “erasure coding” gibi teknolojiler ve yeni nesil RAID yapılandırmaları da mevcuttur.

Ayrıca Samsung tarafından sunulan kurumsal sınıf SSD sürücüler uzun vadeli kullanım için tasarlanmışlardır. Samsung V-NAND teknolojisi ile üretilen bu SSD sürücüler, 7/24 ağır iş yükleri ile çalışan veri merkezi uygulamaları için uygun depolama çözümleridir. Samsung SSD sürücüler, tüm aktarım yolu boyunca veri bütünlüğünü sağlamak için uçtan uça koruma (end-to-end protection) işlevine sahiptir. Güç Kesintisi Koruması (Power Loss Protection) işlevi, verileri yazma ön belleğinde depolar, böylece beklenmedik bir kapanmada hiçbir şey kaybolmaz. SSD sürücüler ayrıca aşırı ısınmayı nedeniyle kapanmayı önlemek için Dinamik Isıl Koruma (Dynamic Thermal Guard) algoritması ile kendi sıcaklık durumunu takip eder.

Tüm bunların bir araya gelmesi ile SSD sürücüler kurumsal uygulamalarda kullanıldığında sürücü ve dolayısıyla veri kaybının oluşması ihtimali son derece düşürülmüş oluyor.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.