Samsung Enterprise SSD En son bellek teknolojisine dayanan geniş ürün yelpazesi ile baştan sona çözüm seçenekleri sunmaktadır.
Yeni yüksek performanslı SSD’ler, özellikle sunucular ve kurumsal depolama sistemleri için tasarlanmıştır. Bu sürücüler, bulut içerisindeki sosyal medya, SQL veritabanı, medya-video akışı, sanallaştırma ve çevrimiçi işlemler gibi yüksek hız gereksinimi bulunan uygulamalar için yüksek IOPS değerleri ile son derece yararlı olmaktadır.
Veri merkeziniz için doğru SSD’yi bulmak için izlenecek basit adımlar.
Uygulamalarınızın yazma davranışı doğru SSD’nin seçiminde kilit noktadır. Cihaz üzerinde yazılması gereken veri miktarı kritik bir rol oynamaktadır. Bant genişliği, performans ve gecikme gibi faktörler de dikkate alınarak karar verilmelidir.
Mükemmel çözümü bulmanıza yardımcı olabilmek için aşağıdaki işlemleri öneriyoruz:
1. Uygulamalarınızın yazma yoğunluklarını analiz edin. Bu analizi yaparken akıllara iki türde soru gelmektedir.
· Yaşam döngüsü (TBW-Total Byte Written) sırasında SSD’ye kaç GB veya TB veri yazılmasını bekliyorsunuz?
· Her gün SSD’ye kaç GB veya TB veri yazılmış?
SSD’ler yapıları gereği belli boyutlarda veri yazımını desteklemektedir. Bu değer üreticiler tarafından her model ve kapasite için TBW (Total Byte Written), WPD (Workload Per Day) veya DWPD (Drives Written Per Day) olarak belirtilmektedir. Günlük kullanım değerleriyle yapılacak basit bir hesap ile üreticinin paylaştığı sınırlar içinde kalındığı kontrol edilmelidir. Örnek olarak 800 TBW olarak belirtilen 5 yıl garantili bir SSD ürününde yıllık 160TB veri yazımı mümkün olacaktır. Bu da kabaca günlük 440GB veri yazımına denk gelmektedir. WPD yada DWPD hesabı için ise tercih edilen SSD kapasitesi yol gösterici olacaktır. WPD yada DWPD öncesinde belirtilen değer garanti süresi içerisinde SSD’nin kendi kapasitesini günlük kaç defa yazabileceğini belirtir. Örneğin 3 DWPD olarak belirtilen 240GB kapasiteye sahip bir SSD için günlük TBW değeri 240GBx3DWPD=720GB olacaktır. Buradan çıkan yorum 240GB lık bir SSD’ ye her gün 720GB veri yazmanız ve silmeniz durumunda problem yaşamazsınız.
2. Uygulama veya bant genişliği gerekliliklerine göre doğru SSD’yi seçin:
Alt taraftaki tablo farklı Enterprise SSD ürünlerimize ve bunların örnek hedef uygulamalarına kısa bir bakış imkanı sunmaktadır. SSD seçiminizde modele ve bağlantı arayüzüne göre örnek gruplar yol gösterici olabilir.
SATA | SAS | PCIe NVMe | |||
Üst Seviye | DataBase/Uygulama/Bulut Sunucu, Depolama | SM883 | PM1643 | SM963/PM1725a | |
Genel Kullanım | CDN, VoD, Web, Dosya Sunucu | PM883 | PM1643 | PM963 |
3. SSD’lerin ekonomik yaşam döngüsü boyunca yazılmış olan toplam bayt (TBW) ve günde beklenen iş yükü (WPD) hakkında bilgilerinize bağlı olarak doğru yoğunluğu seçmeye özen gösteriniz.
TBW ve WPD değerleri, SSD’nin grafik ya da medya akışı uygulamaları gibi ardışık bir şekilde ya da veritabanı sistemlerinde olduğu gibi rastgele bir şekilde yazma biçimine bağlıdır. Bu değerlendirme hakkında, SSD tipi ve TBW değerleri için aşağıdaki sayfalarda ayrıntılı ürün bilgilerini bulabilirsiniz.
4. SSD tipi ve yoğunluğunu seçtiğiniz örnekler ile değerlendirin ve bunları hedef ortamınızda test edin.
A) Test aşamasında SSD’nin SMART ID(Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) değerlerini düzenli olarak okuyun ve bir süre boyunca belgeleyin. Özellikle de TBW değerleri, ürünün ömrü boyunca doğrusal bir çizgi ile seyrediyorsa hesaplamanıza yardımcı olacaktır.
B) İlk kullanım sürecinde SSD’ye toplam kapasitesinden daha fazla veri yazdığınızdan emin olun. Başka bir deyişle, bir SSD’nin tutarlı performans değerlerini değerlendirmek için, en az bir kez tüm SSD’ye veri yazmanız gerekir.Bu bağlamda SSD özellikleri hakkında birkaç önemli hususu hatırlatmak isteriz:
SMART ID ve Yaşam döngüsü: SSD’nin en önemli avantajı, öngörülebilir bir yaşam ömrüne sahip olmasıdır. Mekanik bir bileşen bulundurmaması sayesinde SSD’ler SMART ID olarak adlandırılan kontrol ve izleme fonksiyonu ile kullanım verileri hakkında detaylı erişim imkanı sunmaktadır. Hem Windows hem de Linux platformları için temin edebileceğiniz Magician Yazılımı (http://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools.html), SSD’ye yazdığınız veri miktarını izlemenizi sağlar. Aktif kullanım sırasında yazılım üzerinden SMART değerleri düzenli bir periyotta izlenirse SSD’nizin öngörülebilir bir yaşam döngüsü ortaya çıkacaktır.
Fabrika Çıkışı SSD : Hiç kullanılmamış bir SSD çok yüksek yazma bant genişliği oranına sahiptir. Bu nedenle, SSD performansını test etmeden ve değerlendirmeden önce, gerçekçi bir ölçüm için en az bir kez tüm hücrelere veri yazılması önerilmektedir. Bu süreçte SSD üzerine en az kendi kapasitesi kadar veri yazılarak test işlemine geçilmesi daha net sonuçlar alınmasına imkan sunacaktır.